Kontakt os på info@modelflyvning.dk

Formandens årsberetning for Fritflyvning Danmark 2023

I tilbageblik må man sige, at der har været rigtig mange gode flyvedage i Danmark i de første ni måneder af 2023. Det betød blandt andet, at vore to ”lokale” World Cup konkurrencer i pinsen på Kongenshus Hede blev afholdt i dejligt flyvevejr. Det samme var tilfældet for vores vårkonkurrence, som også blev afviklet på Kongenshus Hede.

Og årets Danmarksmesterskaber var velsignet med vidunderligt vejr over Skjern Enge, hvor vi havde fået lov til at flyve – men desværre en uge senere end annonceret pga. forsinket høst. Udsættelsen betød, at der kun var ganske få deltagere i konkurrencen.

Vejret betød mindre for indendørsflyverne, der havde et fornøjeligt – og velbesøgt – DM i den store idrætshal i Vejle Sportscenter.

Men …. Vi har måttet konstatere, at de resultater, som vore medlemmer har hentet ved konkurrencer i udlandet har været af meget svingende karat.

Jes Nyhegn har i den grad levet op til forventningerne med fly-off-deltagelse til VM i såvel F1A som F1B. I F1A blev det til en syvende-plads, mens det i F1B blev til andenpladsen og sølvmedalje. Det næstbedste individuelle resultat i F1B, som en dansker nogensinde har opnået. Det bedste var Thomas Køsters guldmedalje for 58 år siden i 1965.

Til gengæld var Jes ene om at komme til tops ved dette års VM. Vore tre andre deltagere kæmpede indædt, men nåede ikke i fly-off.

Hvis vi kigger på årets World Cup-stævner, er det også Jes, der ligger i toppen – bl.a. med en imponerende sejr på hjemmebane i F1A til Norwegian Cup, der blev afholdt på Kongenshus Hede i pinsen. Her fik Leif Nielsen også en velfortjent topplacering i F1A efter en flot indsats. Også Steffen Jensen havde et rigtig godt resultat ved Fab Feb-stævnerne i USA i foråret.

I F1Q har især Tom Oxager og Peter Buchwald opnået fine placeringer i bl.a. de to franske World Cups, der blev afholdt som optakt til VM.

Men …. Vi må konstatere, at der har været færre danske deltagere i de store World Cups i 2023 end det plejer at være tilfældet.

 

Thomas Køster hædret af FAI

Thomas har i 2023 modtaget en æresmedalje fra det internationale luftsportsforbund FAI – ”CIAM Legends Medal”. Medaljen uddeles til modelflyvere, der har ydet en særligt imponerende indsats for at udvikle modelflyve-sporten. Her har Thomas naturligvis været den oplagte kandidat – han har vundet VM i de tre udendørs VM-klasser, han var hovedkraften bag det VM, som blev afholdt i Danmark i 1977, og han har præsenteret utrolig megen nytænkning inden for de modelflyvegrene, han har beskæftiget sig med.

 

Flyvepladser …..

I årsberetningen fra 2022 begræd vi flyvepladssituationen herhjemme. Reelt har vi kun Flyvestation Værløses område, hvor vi næsten altid må flyve, og hvor pladsen ikke er alt for snæver. Derudover kan vi nogle gange om året flyve på Kongenshus Hede, men altid kun efter tilladelse fra dem, der administrerer heden.

Ole Vestergård har imidlertid oparbejdet et godt forhold til en gruppe landmænd, der ejer eller forpagter store arealer på Skjern Enge, hvor vi tidligere afholdt mange stævner. I 2023 havde Ole således truffet aftaler, så vi kunne flyve Danmarksmesterskaber på Skjern Enge, når markerne var høstet, og før mellemafgrøderne skulle i jorden.

Desværre betød det ekstreme vejr – denne gang var det meget regn – at markerne ikke var høstet som forventet, og DM måtte derfor udsættes en uge med meget kort varsel. Det betød, at et meget beskedent antal modelflyvere kunne deltage.

Det positive – at vi (igen) kan flyve på Skjern Enge – skal imidlertid noteres med glæde.

På sidste års Landsmøde talte vi om at lave en ugentlig flyveaften på Flyvestation Værløse i sommermånederne. Det er ikke blevet realiseret i år – men det kan måske gøres i 2024?

 

Modelflyvning Danmark og fritflyvning

Vi er en lille, ubetydelig gruppe inden for Modelflyvning Danmark, og vi må ofte opleve, at man ikke tænker på os i diverse sammenhænge, hvor det kunne have været relevant.

Men måske har vi heller ikke været særligt gode til at råbe op på de rigtige tidspunkter.

En sag har man dog hørt højere oppe i systemet, og det er vores kritik af Modelflyvning Danmarks hjemmeside. Hjemmesiden har en lang række åbenlyse mangler – opdateringen er mangelfuld og tilfældig, den er håbløs at finde rundt i, og den retter sig ikke mod folk, der ikke har kendskab til vores organisation.

Det samme kan i nogen grad siges om vores medlemsblad, Modelflyvenyt. Bladet kunne bruges meget bedre i forbindelse med bestræbelserne for at rekruttere nye medlemmer.

 

Modelflyvning Danmark har for første gang i mange år oplevet tilbagegang

I de seneste år har mange af drone-flyverne meldt sig ud af Modelflyvning Danmark, og det samlede medlemstal er dalende. Der er flere grunde til udmeldingerne – dels valgte mange at blive medlem hos os, fordi de fik en god og billig ansvarsforsikring, der levede op til kravene for droneflyvere. Nu har flere fundet andre og måske bedre måder at forsikre sig på. Og dels kommer udmeldingerne nok, fordi droneflyverne aldrig fandt et ”hjem” hos os. Modelflyvenyt bragte ikke relevant drone-stof, drone-konkurrencer fremgik aldrig af vores stævnekalender. Og – ikke mindst – de små hobbydroner er ikke længere så populære og interessante som for nogle år siden. Nu er droneområdet i stadig højere grad præget af erhvervs-droner, hvor operatørerne søger professionelle netværker frem for Modelflyvning Danmark.

 

Behov for rekruttering

De mange udmeldinger betyder, at Modelflyvning Danmark må engagere sig mere i arbejdet for at finde nye modelflyvere, så vi stadig kan fastholde et rimeligt medlemstal.

Det har MDK’s bestyrelse indset, og man har brugt ret mange midler på rekruttering allerede. De fleste af os har nok set den lille Rookie-model med elektromotor. Den har MDK fået produceret i store serier og videresolgt fra sekretariatet til klubber og enkeltmedlemmer,

Ikke mindst Ruben Sonne og Rasmus Kempf fra Vejle-klubben har stået for events, hvor interesserede kunne bygge og flyve med en Rookie med kyndig vejledning fra erfarne modelflyvere.

Erik Dahl Christensen – som hidtil har været Sportschef i MDK – har kastet sig over rekrutteringen med vanlig energi og engagement. En rekrutteringsgruppe er også etableret – med bl.a. undertegnede samt Ruben og Rasmus som medlemmer.

Gruppen er hurtigt kommet frem til, at vi kan lave lige så mange Rookie-træf, som vi orker – og lokke en masse unge mennesker til at bygge og flyve med en Rookie. MEN – vi kan ikke fastholde disse unge, hvis de ikke kan knyttes til en modelflyveklub, hvor de kan få hjælp til at lave flere modeller, og hvor de kommer ind i et hyggeligt fællesskab.

Så rekrutterings-taktikken er nu, at man laver en aftale med en eksisterende modelflyveklub, der påtager sig at følge op på det Rookie-show, hvor de unge interesserede dukker op.

Et andet problem er, at vi pt. ikke har den oplagte ”næste model” efter Rookien. Vi kan ikke forvente, at unge modelflyve-interesserede kan springe direkte fra en Rookie og så videre med en traditionel F1H- eller F1S-model (eller tilsvarende RC- eller CL-modeller). Vi skal finde eller udvikle nogle modeller, der udfordrer yderligere og som – i hvert fald for fritflyvning – kan bruges til spændende konkurrenceflyvning.

 

Samarbejde med Elektro-Flyve-Klubben af 1987

Torsdag den 13. april var vi inviteret til et arrangement i ELK-87’s klublokale på Flyvestation Værløse, hvor vi skulle fortælle om fritflyvning til klubbens medlemmer og andre interesserede.

Steffen Jensen havde dyrket kontakten med klubben, og han havde forberedt en fremragende fortælling om fritflyvningens velsignelser. Der var mange deltagere til mødet – både ELK-medlemmer og en håndfuld af ”vore egne” – samt nogle stykker, der kom udefra.

Aftenen var særdeles vellykket – og i forlængelse af det opstod der en idé om, at vi måske kunne styrke samarbejdet med ELK-87. F.eks. ved at nogle af de sjællandske fritflyvere kunne melde sig ind i  klubben og derved få lov til at benytte deres fantastiske klublokale til møder, byggeaftener og hvad det nu kunne være.

Det kunne måske udvikle sig til en rekrutteringsindsats, hvis der var en gruppe modelflyvere, som mødtes fast en aften/eftermiddag hver eller hver anden uge for at bygge og hygge. Så kunne man samtidigt tage sig af nye modelflyvere, når og hvis de dukkede op.

 

Tegn på en ny opblomstring af fritflyvning

Når man svinger sig lidt op over fritflyvnings-landskabet, er det blevet lidt lettere at bevare optimismen. Herhjemme har vi nye, friske folk i Vejle- og Taulov-klubberne, vi har kunnet sende vores første kvindelige deltager til VM i år, og vi har været vidner til et energisk come-back for Thomas Otte, der var landsholdsdeltager som meget ung i 1980’erne.

I 2025 bliver F1Q VM-klasse på linie med F1A, F1B og F1C. Da klassen er meget let at gå til, forventer mange, at den i løbet af nogle år vil opnå en popularitet på linie med F1B, og at den derfor vil tiltrække nye og fastholde gamle fritflyvere. På nuværende tidspunkt er F1Q den eneste VM-klasse, hvor man selv kan bygge sine modeller og være konkurrencedygtig i forhold til dem, som flyver med færdigbyggede modeller.

Der er også kommet gang i de aflagte modeller. Flere af vore topfolk har modeller, der har ligget ubrugte i modelkasserne i flere år. Men på det seneste har mange af dem fået luft under vingerne igen – nu fløjet af yngre, entusiastiske modelflyvere.

Vi ser den samme tendens verden over – der dukker nye ansigter op, ofte med efternavne, som vi kender i forvejen. Årets junior-VM viste tydeligt, at det ofte er sønner og døtre af kendte modelflyvere, der fylder på landsholdene. Men altså også helt ukendte – og mange af dem flyver tilsyneladende som om de aldrig har bestilt andet!

Per Grunnet, formand