Kontakt os på info@modelflyvning.dk

Indendørsmodeller

Indendørs fritflyvningsmodeller

Fritflyvning er først og fremmest en udendørs aktivitet. Men overalt i verden er der grupper af modelflyvere, som beskæftiger sig med fritflyvningsmodeller, der er udviklet og forfinet i en grad, så man ikke tror sine øjne og ører.

Den internationale F1D-klasse omfatter fritflyvende modelfly med gummimotor, der i en stor hal med måske 30 meter til loftet kan flyve over en halv time.

En sådan model vejer i flyveklar stand omkring 2 gram og har en spændvidde på maksimalt 65 centimeter. Modellen har et planareal på omkring  12-14 dm2, en propel med en diameter på omkring 40 centimeter. Propellen drives af en "gummimotor", som i dette tilfælde er en ganske tynd elastik (lavet af noget specielt gummi), der drejer propellen med en hastighed af knap én omdrejning i sekundet.

Modellen er opbygget af nogle spinkle lister af balsatræ og/eller kulfiber. Det gælder også propellen. Det hele er beklædt med ultratynd folie af polyester – så tyndt, at beklædningen antager farve efter den lysbølgelængde, der passer bedst med foliens tykkelse.

Hvis du ikke tror det, så søg efter "F1D Indoor Free Flight" på YouTube. Så kan du i hvert fald se disse såkaldte "mikrofilm-modeller" i aktion.

Der findes et utal af indendørsklasser fra det ekstreme, som F1D beskrevet herover til nogle helt enkle modeller, som alle kan bygge, men det er ingen garanti for at de flyver godt. Trimning af indendørs modeller er en hel videnskab. Beskrivelser og regler for de indendørs klasser kan findes her.