Kontakt os på info@modelflyvning.dk

Kom i gang med fritflyvning

Kom i gang med fritflyvning

Mange stifter bekendtskab med fritflyvning ved at lave en lille svævemodel, der kan håndkastes eller måske skydes afsted med en kraftig elastik. Man kan ofte finde disse små modeller i legetøjs- eller hobbyforretninger, hvor de sælges som samlesæt. Normalt er de lavet af balsatræ eller formstøbt skum og kan samles på få minutter.

En tilsvarende modeltype er små gummimotormodeller på samme størrelse som katapult-svæverne, men forsynet med en propel, der drives af en snoet, kraftig elastik.

Større fritflyvningsmodeller kræver mere arbejde, når de skal samles eller bygges. Der findes udmærkede samlesæt man kan købe hos specialforretninger.

Hvis man har erfaring med at bygge modelfly, kan man bygge modeller helt fra grunden, dvs. selv laver alle dele og samler dem. Hvis man er meget erfaren, kan man selv tegne sin model – hvis ikke, kan man finde tegninger af andres modeller og bygge dem.

Endelig kan man købe nye eller brugte færdigbyggede modeller af andre fritflyvere. Mange har modeller liggende, som de ikke bruger.

Svævemodeller

De forskellige fritflyvningsklasser

Fritflyvende modeller er modelfly, som flyver frit, dvs. at modelflyveren hverken kan eller må påvirke modellen under flyvningen.

For at kunne flyve frit må modellerne grundlæggende være selvstabile, så de f.eks. kan rette op, hvis flyvningen forstyrres af hvirvler eller lignende.

Alle fritflyvningsmodeller – undtagen indendørsmodeller – er fundamentalt set svævemodeller. Forskellen på de forskellige typer er, hvordan de kommer op i den højde, hvorfra de flyver som svævemodeller.

I svævemodelklasserne startes modellen med en højstartsline, som modelflyveren bruger til at trække modellen i tophøjde, hvorefter linen kan udløses, så modellen flyver videre på egen hånd.

I gummimotorklasserne trækker en propel modellen højt op, hvorefter propellen standser, og modellen flyver resten af flyvningen som svævemodel. Propellen drejes af en "gummimotor", der består af adskillige strenge af kraftigt elastik, som snoes rundt, så det får propellen til at køre rundt med stor hastighed.

I forbrændingsmotorklasserne bliver propellen drevet af en forbrændingsmotor, der trækker modellen højt op, hvorefter den fortsætter som svævemodel.

I elektromotormodelklasserne kommer modellerne op takket være en elektromotordrevet propel og svæver videre, når motoren er standset.

fritflyvning drejer konkurrencerne

I fritflyvning drejer konkurrencerne sig om at holde modellerne i luften så længe som muligt.

Man flyver normalt fem starter til en fritflyvningskonkurrence. Dagen er opdelt i perioder, og man må tage én start i hver periode. Resultatet af en flyvning er tiden fra start til landing, dog maksimalt 180 sekunder (de 180 sekunder kaldes også for "max-tiden").

Når hele flyvningen ikke tæller med, er det fordi fritflyvningsmodeller kan flyve rigtig længe, hvis de flyver i termik (termik er varm luft, der stiger). Hvis der ikke er termik, kan det være svært at få modellerne til at flyve 180 sekunder.

Hvis flere deltagere står lige efter sidste periode, skal de flyve en såkaldt "fly-off"-start, hvor max-tiden er forhøjet, normalt til seks minutter. Hvis der stadig er deltagere, der står lige efter fly-off-starten, forhøjes max-tiden i næste flyvning. Og så videre, indtil en vinder er fundet.

Da fritflyvningsmodeller føres afsted med vinden, kan modellerne let blive ført ret langt bort fra startstedet. En væsentlig del af konkurrencen er derfor at få hentet modellen tilbage til startstedet, så man har tid til flyvningen i næste periode.

 

Fritflyvning er for alle

Fritflyvning er udfordrende på mange niveauer. Du kan konstruere og bygge dine egne modeller – det kræver fingerfærdighed, tålmodighed og et vist indblik i fysikken bag flyvning. Du kan købe udmærkede byggesæt, du kan finde byggetegninger til gode modeller, eller du kan konstruere din model fra bunden.

Du kan også købe færdige modeller og flyve med dem. Så er vejen til at deltage i konkurrencer noget kortere.

Bliv en del af Fritflyvning Danmark 

Hvis du allerede er grebet af fritflyvning og savner at dele interessen med andre, skal du kontakte Fritflyvning Danmark. Så kan du få tilsendt vores nyhedsmail, der udsendes til alle interesserede 10-15 gange årligt.

Du skal naturligvis melde dig ind i Modelflyvning Danmark, hvis du ikke allerede er medlem. Nyhedsmailen rummer konkurrence- og mødekalender samt indbydelser, referater og nyheder af interesse for fritflyvere.

Gennem nyhedsmailen kan du let komme i kontakt med andre fritflyvere, så du kan blive en del af vores fællesskab. Du kan få kørelejlighed til konkurrencer, komme med ud og trimme i godt vejr og i det hele tage få al den hjælp og vejledning, du har brug for!